Kalciumhårdhet är ett mått, kanske inte förvånande nog, på kalkhalten i vatten. Riktvärdet är att 100-300ppm (parts per million) vilket innebär 100-300 mg kalcium per liter vatten.
En för låg kalciumhårdhet bidrar till vittring av betong, kakel & kakelfogar och andra material. Tvärtom så ett för stort innehåll av kalcium i vattnet kalkskadad botten och väggar, vilket i sin tur sliter på materialet.
Höja kalciumhårdhet
Att höja kalciumhårdhet är inte alls svårt, det är bara att mäta upp hur mycket kalcium man behöver och hälla i den mängden. Mätningen görs genom att kolla nuvarande ppm och jämföra med det önskade riktvärdet och multiplicera med volym vatten i poolen.
Ex. om din pools kalciumhårdhet är 50 ppm och du vill få upp den till 200 ppm på din pool som innehåller 3500 liter vatten. Beräkningen blir då (200-50) * 3500 / 1000 = 525 gram kalcium. Tips: använd online miniräknare.
Tillsättningen av kalcium görs genom finmald kalcium som successivt sippra ut kalciumet över hela poolytan. VIKTIGT: Tillsätt inte all kalcium direkt, utan tillsätta ungefär hälften, vänta några timmar och mät kalciumhårdheten och tillsätt resterande sedan.
Sänka kalciumhårdhet
Eftersom det kommunala vattennätet har en bra kalciumhalt kan man sänka en pools kalciumhårdhet genom att tömma ut cirka 1/5 av nuvarande poolvattnet och fylla på med nytt vattnet. Hur mycket som bör tömmas beror på hur högt värdet på kalciumhårdheten är nu.